Lodewijk Asscher

Lodewijk Asscher is van huis uit jurist. In 2002, toen nog universitair docent Informatierecht, werd hij na zijn promotie-onderzoek lid van de gemeenteraad van Amsterdam. In de jaren die volgden was hij lijsttrekker, wethouder, waarnemend burgemeester, minister voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid, vicepremier en partijleider van de Partij van de Arbeid in de Tweede Kamer.
 
Als adviseur werkt hij het liefst met bestuurders en leidinggevenden aan oplossingen voor complexe maatschappelijke vraagstukken. Zijn opdrachten hebben gemeen dat ze maatschappelijk zeer relevant zijn en ingewikkeld vanwege hun veelzijdigheid.
 
Hoe zorg je voor kansengelijkheid voor alle kinderen op gemeenteniveau? Hoe kunnen publieke en private organisaties samen digitaal veiligheidsonderwijs voor professionals een boost geven? Hoe kunnen we zorgen dat alle jongeren kansrijk worden opgeleid? Hoe verbeteren we de wijken in Nederland waar mensen grote achterstanden ervaren? Dat is het type vraag waar Lodewijk zich graag op stort. Hij vind het daarbij belangrijk dat vraagstukken niet alleen op papier, maar ook in de praktijk aangepakt worden. Dat doet hij door coalities te smeden, publieke en private organisaties bij elkaar te brengen, en met op maat gemaakte aanpakken. 
 
Lodewijk treedt op als adviseur, mediator, kwartiermaker, aanjager en sparringspartner. Hij is voorzitter van de Raad van Toezicht van de Openbare Bibliotheek Amsterdam en van het Muziekgebouw aan ’t IJ.

L. (Lodewijk) Asscher
l.asscher@vandebunt.nl