Collegiaal bestuur in het echt

 

Een basisprincipe voor gemeenten en provincies is collegiaal bestuur. Tegelijkertijd komt collegialiteit niet vanzelf tot stand. Wethouders vertegenwoordigen diverse achterbannen en een diversiteit aan opvattingen van wat goede lokale politiek is. Die verschillen verhogen de herkenbaarheid van bestuur voor diverse bewoners. Tegelijkertijd moet er wel bestuurd worden: zonder daadkracht blijft een bestuur niet gezaghebbend.

 

Van de Bunt Adviseurs heeft uitgebreide ervaring met het effectief maken van bestuurlijke verhoudingen. We noemen dat ‘college coaching’: in collegiaal verband praktisch en diepgaand reflecteren op bestuurlijke opgaven, onderlinge verhoudingen en spanningsbronnen in de omgeving van het college.

 

Voor de onderlinge verhoudingen kan het daarbij goed zijn om elkaars drijfveren in beeld te brengen en te kijken naar hoe deze de onderlinge dynamiek beïnvloeden. Wij maken daarbij gebruik van management drives. Onze inzet is daarbij niet om elkaar in een hokje te plaatsen (“reageer niet zo blauw”), maar we benutten dit op diverse lagen:

  • als een gezamenlijk onderzoeksinstrument: het college krijgt zo systematisch zicht op de diverse behoeften die ‘onder de tafel’ meesturen in de groepsdynamiek;
  • als sturingsinstrument: het college krijgt praktische handvatten en gemeenschappelijke taal om de dynamiek productief te maken. Dit vanuit respect voor de toegevoegde waarde van alle aanwezige drijfveren.

 

 

 

Meer informatie:

Henk Gossink

h.gossink@vandebunt.nl

06-55330717

 

Hester van der Burg

h.v.d.burg@vandebunt.nl

06-21243942