Jeroen van der Zijde

Jeroen van der Zijde studeerde in 1976 af in de bedrijfskunde. Direct daarna richtte hij samen met anderen een eigen organisatieadviesbureau op: InterVisie. Tot 1989 combineerde hij zijn werk als organisatieadviseur met beleidsfuncties bij de rijksoverheid. Vanaf 1990 is hij partner bij Van de Bunt.

 

Als beginnend organisatieadviseur raakte hij gefascineerd door complexe projecten in politieke context. Hij was onder meer staflid van de parlementaire Enquêtecommissie Paspoortproject en secretaris van een door de regering ingestelde Begeleidingscommissie Project Mainportontwikkeling Rotterdam. In 1998 promoveerde hij op een dissertatie over dit onderwerp.

Geleidelijk aan verlegde hij zijn focus van organisatieadvies naar training en coaching. Zo initieerde en begeleidde hij vanaf 2004 een aantal leernetwerken ‘Anders Interveniëren’ voor projectleiders en managers van complexe projecten in de publieke sector.

Hij inspireert mensen om in hun kracht te staan. Om in lastige situaties niet de strijd, maar de dialoog met anderen aan te gaan. Om daarvoor de dynamiek van het krachtenveld goed te doorgronden.

 

Jeroen coacht sinds 2010 een jonge Afghaanse vluchteling. Met hem ontdekte hij hoe ingewikkeld het is om hier als vluchteling een goede plek te verwerven. Hij initieert en managet projecten voor jonge vluchtelingen en zorgt ook voor de financiering. Al vier jaar is er bijvoorbeeld iedere zaterdag een TaalTheater-klas voor 15 vluchtelingjongeren van een Internationale Schakelklas in Delft. Zij werken daarin aan hun taal en aan de sociale vaardigheden om zich in lastige situaties te redden. Dit gebeurt sinds twee jaar ook tijdens de zomervakanties in TaalZomer-klassen met groepen van 30 vluchtelingjongeren.

Bijdragen aan de integratie van vluchtelingen in de Nederlandse samenleving is de meest complexe opgave waar hij tot nu toe mee bezig was. Dat neemt niet weg dat hij altijd nieuwsgierig blijft naar de nieuwe uitdagingen die op zijn pad komen.

dr. J. (Jeroen) van der Zijde - geassocieerd partner
j.v.d.zijde@vandebunt.nl
06-55377782
LinkedIn